English

O agenciji

   vremevodevarstvo okoljanaravapodnebne spremembepotresizrak
ARSO > podnebne spremembe > Podnebje v prihodnosti
Podnebne spremembe

Kaj prinašajo podnebne spremembe Sloveniji?

V petek, 15. maja 2015, smo na sedežu Agencije RS za okolje pripravili predstavitev na temo podnebnih sprememb. Decembra pričakujemo, da bodo svetovni voditelji v Parizu sprejeli obvezujoč globalni dogovor o zmanjševanju izpustov toplogrednih plinov. V pričakovanju tega pomembnega dogodka, se mnogi sprašujemo, koliko toplogrednih plinov v ozračje spuščamo v Sloveniji. Nekaj odgovorov je podala Tajda Mekinda Majaron.

A nismo govorili le o toplogrednih plinih, ampak tudi o že opaženih in pričakovanih spremembah ter o potrebi po prilagajanju. Dr. Damjan Dvoršek je predstavil že opažene spremembe podnebja v Sloveniji. Temperatura se je v zadnjih petdesetih letih dvignila za 1,7 °C, kar je precej več od povprečnega globalnega dviga. Rezultati podnebnih modelov kažejo, da se bo ogrevanje še nadaljevalo. V podnebno pestri Sloveniji se ne ogrevajo vse regije enakomerno. Predstavil je tudi posebej za Slovenijo narejene projekcije prihodnjega podnebja.

Dr. Gregor Gregorič je izpostavil, da je kmetijska suša v preteklih letih večkrat prizadela Slovenijo; v zadnjih 50-tih letih se je intenzivnejša poletna kmetijska suša pojavila kar 15-krat, nazadnje leta 2013. Trendi kažejo, da se intenzivnost suše povečuje, pojavlja se tudi v zaporednih letih, kar se včasih ni dogajalo. Zaradi škode, ki jo suša povzroča, je potrebno tveganja natančno oceniti in pri tem upoštevati tudi trende podnebnih sprememb.

Mag. Tanja Cegnar pa je predstavitve zaokrožila s pogledom na to, kaj podnebne spremembe prinašajo svetu in kako bo to vplivalo na Slovenijo.

Dnevni red:

Kontakt

Agencija RS za okolje
Vojkova 1b
1000 Ljubljana, Slovenija
Tel: +386 (0)1 4784 000
Fax: +386 (0)1 4784 052
gp.arso@gov.si

Izpostavljene vsebine

Novice
Katalog informacij javnega značaja
Obvestila
Razpisi
Javna naznanila

 

Okoljski znaki
EU sofinancira
Laboratorij
Knjižnica
Uradne ure
Kje smo

Povezave

Vlada Republike Slovenije
Ministrstva
Vladne službe
Državni zbor
E-uprava
© Agencija Republike Slovenije za okolje
Omejitev odgovornosti
O spletnih straneh ARSO